Jdi na obsah Jdi na menu

Zdravotní masáže a prevence

 

 

Prostata je jedním z mužských vnitřních pohlavních orgánů. Je také známá jako prostata, což také popisuje její umístění a funkci. „Žláza“, protože produkuje část semenné tekutiny. „Hlava“, protože se nachází přímo na výstupu z močového měchýře. Tam prstencovitě obepíná močovou trubici. Za ní jsou dva semenné váčky a konečník, před ní kostěná stydká kost. Vnitřně se prostata skládá z mnoha jednotlivých žláz, které jsou uloženy v pojivové tkáni a svalových buňkách. Středem prostaty prochází močová trubice. Na vstupu z močového měchýře do prostaty je vnitřní svěrač, který koordinuje ejakulaci. Na výstupu z prostaty do močové trubice je zevní svěrač, který je zodpovědný za kontrolu moči.

Tkáň lze rozdělit do různých zón. Většina žláz se nachází v přechodové zóně, která obklopuje močovou trubici. To je důležité vědět, protože tato žlázová tkáň má tendenci růst benigním nezhoubným způsobem, jak stárneme. Pak může zúžit močovou trubici a způsobit problémy s močením.

Maligní zhoubné změny se naopak obvykle rozvíjejí ve zevní zóně, kterou lze nahmatat z řitního otvoru. Prostata je citlivá, protože je zásobena mnoha nervy. Přímo vedle prostaty probíhají k penisu jemné nervové větve, které jsou zodpovědné za erekci (tzv. „cévní nervový svazek“).

 

Proč prostata vůbec roste?

Jak muž dospívá, prostata prochází dvěma růstovými obdobími. První nastává velmi brzy, během puberty, přičemž prostata se přibližně zdvojnásobí. Druhá růstová fáze začíná kolem 25. roku a pokračuje po zbytek vašeho života. U některých mužů se prostata mnohonásobně zvětší oproti původní velikosti. Příčiny nejsou plně prozkoumány, ale pravděpodobně se dají najít na hormonální úrovni. Zásadní roli hraje aktivní podforma testosteronu, dihydrotestosteron (DHT). Přestože celkové hladiny testosteronu mají tendenci s věkem poněkud klesat, starší muži produkují více DHT, který stimuluje růst buněk prostaty. Navíc s přibývajícím věkem dochází k nesouladu mezi testosteronem a estrogenem, ženským hormonem. Tento vyšší obsah estrogenu také stimuluje růst buněk prostaty.

 

Je zvětšení prostaty prekurzorem rakoviny?

Nezhoubné zvětšení a maligní změny jsou dvě onemocnění s velmi odlišnými příčinami.

 

Může být zvětšení prostaty dědičné?

Jediný gen, který by mohl být zodpovědný za zvětšení prostaty, není znám. Ale je tu rodinná predispozice. Pokud máte blízké příbuzné (otec, dědeček) s nezhoubným zvětšením prostaty, zvyšuje se vaše vlastní riziko rozvoje onemocnění. Zejména muži s časným nástupem příznaků a velmi velkým objemem prostaty mají při zpětném pohledu vyšší pravděpodobnost rodinné anamnézy.

 

Hrají roli i metabolická onemocnění?

 Asi ano. Jde o komplex onemocnění „metabolický syndrom“, který se skládá z obezity, diabetes mellitus, poruchy metabolismu lipidů a vysokého krevního tlaku. Některé studie našly souvislost se zvětšením prostaty, jiné nikoli. Přinejmenším obezita může být rizikovým faktorem jak pro zvětšení prostaty, tak pro rakovinu prostaty prostřednictvím několika mechanismů. Téměř polovina všech mužů nad 50 let má zvýšený obvod pasu. V tukové tkáni se pak mužský testosteron přeměňuje na ženský estrogen. Riziko zvyšuje i nedostatek pohybu.

 

Mohu tedy ovlivnit zvětšení prostaty stravou?

To není tak jasné. Neexistuje žádná specifická dieta pro nezhoubné zvětšení prostaty, která by byla založena na vědeckých údajích. Lze však učinit alespoň doporučení k prevenci rakoviny prostaty. Pokud toto použijete i na nezhoubné zvětšení, nic nepokazíte.

 

Jaké příznaky zvětšená prostata způsobuje?

V důsledku zúžení močové trubice způsobené zvětšenou prostatou musí svalovina močového měchýře neustále pracovat proti zvýšenému odporu při vyprazdňování močového měchýře. Na jedné straně to může vést k problémům s ukládáním moči a na druhé straně k obtížnějšímu vyprazdňování močového měchýře (příznaky obstrukčního vyprazdňování).

 

Ovlivňuje zvětšená prostata moji sexualitu?

Ano. Zvětšení prostaty a erektilní dysfunkce se zvyšují s věkem. Přibližně jeden ze dvou mužů s močovými problémy má také sexuální dysfunkci a sníženou sexuální aktivitu.

Přesná příčinná souvislost není jasná, ale existují společná východiska, jako je nedostatek relaxace hladkého svalstva a hormonální změny související s věkem. S přibývajícím věkem se také snižuje množství spermií. U více než třetiny všech mužů nad 50 let je množství spermií sníženo, protože zvětšená prostata částečně stlačuje vývody žláz a způsobuje horší uzavření hrdla močového měchýře při ejakulaci. Muži s problémy s močením mají slabší produkci spermií.

 

Stránky se upravuji.....